Elektrik Dağıtım Bedeli Nedir?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Günümüzde bir ülkenin gelişmişlik düzeyi kişi başına düşen elektrik tüketimi ile belirlenmektedir. İçinde bulunduğumuz çağda elektrik vazgeçilmez bir hizmettir. Elektrik hizmetinden bir an için mahrum kaldığımızı düşündüğümüzde ortaya çıkacak karmaşayı, uğrayacağımız üretim kayıplarını, ekonomik yansımalarını, sağlık sorunlarını hayal etmek bile korkunçtur. Evimizde ve iş yerlerimizde en büyük gereksinimizdir.

 

Elektrik Dağıtım Hizmeti Nedir?

Elektrik dağıtım bedelini açıklamadan önce, neden bu hizmete ödeme yaptığınızı açıklamamız doğru olacaktır. Elektrik üretim santralleri, genelde tüketimin gerçekleştiği noktaların çok uzağında kurulur. Bir santralde üretilen elektrik enerjisi üretildiği yerden tüketildiği noktaya taşınması gerekir. Üretilen elektrik, iletim hatlarıyla (TEİAŞ – Türkiye Elektrik İletim AŞ) yerleşim birimlerinin ve sanayi bölgelerinin yakınına kadar ulaştırılmakta ve daha sonra dağıtım şebekesi üzerinden kullanıcıların hizmetine sunulmaktadır.

Elektrik üretimi kadar üretilen elektrik enerjisinin kayıpsız ve güvenli bir şekilde abonelere binlerce kullanıcıya iletimi ve dağıtımı da en önemli süreçlerden biridir. Bu nedenle iletim ve dağıtım sistemlerindeki hat kayıplarının en aza indirilmesi, elektrik şebekesinin verimli bir şekilde işletilmesi kaliteli ve kesintisiz enerji sağlanması açısından çok önemlidir. Bunun için elektrik şebekesinin bakım ve onarımlarının yapılması, genişleme ve yenileme yatırımlarının gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Elektrik Dağıtım Bedeli Nedir?

Birbirinden uzak mesafelerde olan üretim santralleriyle elektrik tüketim noktaları arasındaki etkileşim enterkonnekte sistemlerle sağlanır. Bu sistemler, üretilen elektriğin başlangıç noktasından tüketimin gerçekleştiği yere getirilirken kullanılan tüm güç sistemleridir. Enterkonnekte şebekeye ulusal elektrik şebekesi de denir. Yüksek gerilim hatları genellikle enterkonnekte şebeke ile yerleşim birimleri arasında iletim sağlarken, orta ve alçak gerilim hatları ise şehir içi elektrik enerjisi dağıtımında kullanılır. Tüm bunlara elektrik dağıtım hizmeti, bu hizmetler için alınan bedele de “elektrik dağıtım bedeli” denir.

 

Elektrik Dağıtım Bedeli Nasıl Belirlenir?

Elektrik dağıtım bedeli lisans sahibi elektrik şirketlerden alınan bilgiler doğrultusunda EPDK tarafından belirlenir. EPDK’nın bilgi ve onayı olmaksızın bir fiyatlandırma yapılması mümkün değildir.

 

Elektrik Dağıtım Bedeli Neden Alınır?

Müşterilerimizden sık sık duyduğumuz yakınmalardan birisi de elektrik dağıtım bedeli ücretlerinin oldukça yüksek olmasıdır. Ancak teknik kalitesi yüksek bir elektrik hizmeti için elektrik dağıtım şebekesinin doğru şekilde işletilmesi kadar modern, bakımlı ve kayıplara karşı güvenli olması çok önemlidir. Elektrik faturalarındaki elektrik dağıtım fiyat hareketlerinin arkasındaki en büyük etkenlerden biriside elektrik şebeke maliyetlerindeki değişkenliklerden kaynaklanmaktadır. Gerçekleştirilmesi oldukça zahmetli olan bu hizmetler dünyadaki tüm elektrik piyasalarında bir maliyet oluşturmaktadır. Tüm bu hizmetlerin doğru ve sürdürülebilir şekilde sunulabilmesi için fiyatlandırılması gerekmektedir. İşte bu sebepten elektrik dağıtım bedeli tahsil edilir.

Anlaşılacağı üzere, elektrik dağıtım bedeli sadece sayaçların okunması ya da faturaların dağıtılmasından çok daha derin bir hizmet içeriğine sahiptir. Elektriğin üretilmesi kadar önemlidir. Kaliteli bir elektrik hizmeti için iyi bir elektrik dağıtım şebekesine ihtiyaç olduğu bilimsel bir gerçektir.

EPDK tarafından yapılan son değişiklik ile elektrik dağıtım bedeli, ulusal elektrik tarifesinden elektrik kullanan abonelerin faturasından kaldırılmıştır. Alınan karar sonrası elektrik faturalarında aktif enerji ile elektrik dağıtım bedeli “Enerji Tüketim Bedeli” olarak birleştirilerek faturalandırılmaktadır.

EPDK Basın Açıklamasından Alıntıdır
“Kaynağın bulunduğu bölgedeki santrallerde üretilen enerjinin öncelikle kilometrelerce uzakta bulunan yerleşim alanlarına kadar iletilmesi, daha sonra da her türlü olumsuz hava ve zorlu coğrafi şartlara rağmen ülkemizin en ücra noktalarına kadar yaklaşık 42 milyon aboneye kapıda teslim edilmesi için yerleşim alanlarında dağıtılması gerekir. Ülkemizde iletim ve dağıtım faaliyetleri için her yıl ortalama 9,5 milyar lira şebeke tesisi ve diğer yatırımlar yapılmakta ve yaklaşık 120 bin personelle 206 bin adet trafo ve dünyanın etrafını 37 kez dolaşabilecek büyüklükte, 1 milyon 460 bin kilometre hat uzunluğundaki şebekenin işletilebilmesi için her yıl ortalama 17,5 milyar lira olmak üzere toplam 27 milyar lira harcama yapılmaktadır. Santrallerde üretilen enerjinin tüketicilere kapıda teslimi için oluşan bu maliyetler de dağıtım bedelini oluşturmaktadır.

Dağıtım bedelinin belirlenmesi elektrik dağıtım ve perakende satış şirketlerinin yetkisinde değildir. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yukarıda belirlenen maliyetlerden hareketle hizmetin kaliteli bir şekilde karşılanması ve verimliliği de dikkate alarak dağıtım bedelini belirler ve ilgili şirketler belirlenmiş olan bu tarifeyi uygular.

Dağıtım bedeli ülkemize has bir bedel değildir. Elektrik faaliyetinin yapıldığı her ülkede maliyetin bir unsurudur. Faturalardaki dağıtım bedeli ülkemizdeki vergiler hariç %35 iken AB’de bu rakam %51 seviyesindedir.”

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Elektrik Sektöründe Yolunuzu Aydınlatıyoruz

Bağlantılar

İletişim

Adres

Kavakyeli Sitesi, Fetih Mah., Tahralı Sok., No:7, A Blok, Kat 4, D:10, 34704, Ataşehir, İstanbul